Agahiyên Giştî
Eserin yeni bir hayata başlaması anlamına gelen bu koruma ve onarım çalışmaları sayesinde, eser üzerinde zamanın, doğanın ve insanların neden olduğu yıpranma ve hasarlar durdurularak, zamana karşı koyma gücü kazanması amaçlanmaktadır. Bunun dışında, ülkemizde düzenli olarak her yıl devam ettirilen ve sayısı yüzü aşkın arkeolojik kazılarda binlerce eser açığa çıkarılmaktadır. Böylesine zengin bir tarih mirasına sahip olan ülkemizde hem yer üstünde mevcut bulunan hem de toprak ve su altından çıkarılan eserlerin konservasyon ve restorasyonunda çalışacak bilgili, yetenekli ve donanımlı elemanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır.
Bölümümüz, 2009 yılında kurulmuş olup, bu alanda aktif olarak Normal Öğretim ve İkinci Öğretim programlarında dört yıllık lisans eğitimi veren Türkiye'nin ikinci bölümüdür. Amacımız, özellikle Anadolu'nun kültürel mirasına sahip çıkan, bunu kendisine ve insanlığa mal ederek kültürel miras olarak benimseyen, koruyan ve tanıtan, bilim ve teknolojilerdeki gelişmeler doğrultusunda koruma ve onarım faaliyetlerini yürütebilecek, bu alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama projeleri gerçekleştirerek Türkiye'yi uluslar arası platformda söz sahibi yapacak bilim insanları yetiştirmektir.
Bölümümüz, 2013-2014 öğretim yılından itibaren, merkezi yerleştirme ile (LYS) eşit ağırlık puan türünde öğrenci alımına başlamıştır. Aynı yıldan itibaren, İkinci Öğretim programımız kapanmış olup, sadece Normal Öğretim programına öğrenci alınacaktır.
Bölümümüz, çalışma alanı gereği el yeteneği ve görme algısına dayalı olarak çoğunlukla uygulamalı derslerle eğitim vermektedir. Bu derslerde çeşitli mekanik ve dijital aletler, kimyasal maddeler ve yardımcı malzemeler kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz bu malzemelerle 2 boyutlu el ve bilgisayar çizimleri, eser temizliği, birleştirme, tamamlama gibi birçok belgeleme, koruma ve onarım yöntemlerini öğrenmektedir. Bununla birlikte bazı dersler, içerik gereği yakın çevredeki tarihi mekânlarda yapılabilmektedir. Öğrencilerimizin uygulamalı derslerden başarılı olabilmeleri için, bütün çalışmalara fiilen katılmaları gerekmektedir.
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler ile laboratuarlarda; yerli ve yabancı üniversiteler tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda; bağımsız faaliyet gösteren restorasyon firmalarında kadrolu veya sözleşmeli olarak iş imkânı bulabilmektedir.
Bölümümüz, LLP/Erasmus programı çerçevesinde, İtalya’daki Foggia Üniversitesi ile anlaşma yapmıştır. 2011 yılından itibaren, bazı öğrencilerimiz bu programdan yararlanarak eğitimlerinin bir kısmını Foggia Üniversitesi’nde tamamlamışlardır. Önümüzdeki yıllarda anlaşma sayısını arttırarak daha çok öğrencimizin bu programdan yararlanması için çalışmalar yürütülmektedir.